sobota, 22 grudnia 2012

RECENZJA: Gü Chocolate Cookbook (2012)

Gü Chocolate Cookbook (2012)
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To szczególny i magiczny czas, który wszyscy spędzają w rodzinnym gronie przy stole jedząc i rozmawiając. To także doskonała okazja do spróbowania wielu smacznych potraw i deserów, a także do porozmawiania na ten temat. Inspirująca może być świeżo wydana książka Gü w całości poświęcona czekoladzie.

James Averdieck, założyciel Gü, podczas pobytu w Belgii zachwycił się pracą tamtejszych cukierników oraz ich wyrobami czekoladowymi. Wpadł więc na pomysł stworzenia najwyższej klasy czekoladowych puddingów. Niedługo potem poznał Perry z Big Fish, z którą wspólnie stworzyli swoje pierwsze produkty, a następnie część z nich wystawili na sprzedaż w lokalnym sklepie. Wszystko zostało sprzedane w ciągu kilku chwil. To był ich pierwszy sukces.

Gü powstało w 2003 roku, a w swojej ofercie miało tylko trzy produkty. Dwa lata później pojawiło się "owocowe rodzeństwo" Frü, aż w końcu w 2010 roku obie marki połączyły się pod jedną wspólną nazwą Gü. W tej chwili co dwie sekundy ktoś na świecie je wyroby Gü.

A wszystko zaczęło się od pozornie zwykłego puddingu czekoladowego. Teraz trudno zliczyć wszystkie wyroby Gü, ponieważ są to zarówno musy czekoladowe, ciastka, przekąski, jak i torty czy serniki. Ich twórcy stworzyli zupełnie nowy świat czekolady, w którym należy zatrzymać się, usiąść, zrelaksować i oddać się całkowitej przyjemności delektacji. Z tego względu produkty Gü kierowane są głównie dla osób dorosłych. Pewne jest to, że trudno zapomnieć czekoladowy smak Gü.


Gü Chocolate Cookbook to książka bez wątpienia skierowana przede wszystkim do wielbicieli czekolady pod każdą postacią. To kolekcja wyśmienitych, a zarazem prostych przepisów na desery, puddingi, ciasta, przekąski, a nawet dania. Zespół Gü pokazuje jak łatwo stworzyć czekoladowe przysmaki we własnym domu. Ujawniają oni wiele tajemnic dotyczących tworzenia deserów oraz czekoladowych przysmaków. Książka ta to poradnik jak przyrządzać wyśmienite desery oparte na czekoladzie, jak również pyszne dania z dodatkiem tego słodkiego składnika. To także pięknie wydany album z wieloma doskonałymi zdjęciami przedstawiającymi te wszystkie pyszności. Zawiera ona sto przepisów począwszy od najprostrzych deserów, które można przygotować w kilka chwil, a kończąc na pieczeniu kurczaka w czekoladowej skorupce, gulaszu czy pizzy.

Jeśli ktoś jest miłośnikiem jedzenia czekolady pod każdą postacią, albo po prostu lubi gotować a chciałby poznać kilka innowacyjnych i oryginalnych przepisów opartych właśnie na czekoladzie powinien koniecznie sięgnąć po tę książkę. Desery oraz dania w niej opisane przypadną do gustu nawet największym przeciwnikom czekolady. A całość wydana została w bardzo ładnej formie z wieloma wspaniałymi zdjęciami oraz w twardej okładce, jak przystało na porządną książkę. Gü Chocolate Cookbook to bardzo nietypowa, ale warta posiadania książka kucharska.

Za możliwość przeczytania i zrecenzowania tejże książki
serdecznie dziękuję Waterstones

7 komentarzy:

  1. z ciekawości bym przejrzała tę książkę ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka musi być przepyszna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo bym chciała przeczytać ;) Uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kucharskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czekoladę. Dzień, bez choćby jednego kawałka, to dzień stracony:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. O matkoo... Czekoladowa książka! Muszę ją dorwać:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam czekoladę i z przyjemnością poznałabym jakieś przepisy na potrawy, które ją zawierają. ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedy spojrzałam na okładkę i tytuł myślałam, że to jakiś horror, lub co najmniej thriller, a tu książka o czekoladzie :). Zapowiada się w każdym razie bardzo ciekawie i stwierdzam to jako wierna fanka tego wyrobu :)

    OdpowiedzUsuń